De Snoekbaars - Alles wat je wilt weten over de Snoekbaars - RoofvisCentrale.nl - RoofvisCentrale
0
0
Gratis verzending vanaf €75,-*
Online 30 dagen bedenktijd, Niet goed? Geld terug!

Door Savage Gear Team, 5 februari 2022

De Snoekbaars

De snoekbaars leeft het liefst in grote en troebele meren. Hij is zeer gevoelig voor licht en daarom leeft en jaagt hij overdag op plaatsen met weinig licht. Het is een zeer nacht actieve vis die bij voorkeur jaagt in de donkere uren. De troebele meren zijn vaak meren met een hoge voedingswaarde en veel planktonalgen. Algen maken het water troebel en maken het voor het licht moeilijk om door te dringen in de diepere delen. De hoeveelheid algen kan ook te hoog zijn. Als het algengehalte te hoog is, zal het zuurstofgehalte in de zomer laag zijn en dat is niet wenselijk voor de snoekbaars, aangezien die daar zeer gevoelig voor is. De snoekbaars heeft een hoog zuurstofgehalte nodig om goed te gedijen.

Hij kan ook goed gedijen in helder water, maar dan bij voorkeur in meren die vrij diep zijn en de snoekbaars de mogelijkheid bieden om overdag van de lichturen te verdwijnen. De snoekbaars kan ook overvloedig aanwezig zijn in traag stromende rivieren, zoals delta's. Vaak is het water in deze wateren vrij troebel, wat betekent dat de snoekbaars hier graag jaagt.

De snoekbaars houdt van warm water. Hun optimale temperatuur om te groeien ligt tussen de 24-29 graden Celsius. Als de temperatuur daalt tot onder de 8 graden Celsius, stopt het groeiproces. Het is bekend dat de snoekbaars kan overleven bij temperaturen tot 35 graden Celsius.

Hij kan ook overleven in brak water met zoutgehaltes tot 12 ‰. Uit onderzoek blijkt dat de snoekbaars sneller groeit in water met een beetje zout water en dat hij korte tijd kan overleven in water met een zoutgehalte tot 25-30 ‰. De grotere snoekbaarzen kunnen zich beter aanpassen aan hogere zoutwatergehaltes.

 

Leeftijd en grootte

De grootte is belangrijker voor de geslachtsrijpheid van de snoekbaars dan de leeftijd. Het mannetje is geslachtsrijp vanaf ongeveer 25-35 cm, maar het vrouwtje moet wachten tot ze 25-45 cm lang is voordat ze klaar is om kuit te schieten. Normaal duurt het ongeveer 2-5 jaar voor ze deze lengte bereiken. In meren met een trage groei kan het tot 10 jaar duren voor ze volwassen zijn. Zoals hierboven beschreven staat de groei in nauw verband met de temperatuur. Het is natuurlijk ook afhankelijk van het voedsel dat voor de snoekbaars beschikbaar is. Dus, hoe zuidelijker, hoe beter de omstandigheden zijn voor het groeipotentieel.

De beste groeiomstandigheden zijn te vinden in Rusland, waar het warme vasteland een constante warme temperatuur biedt voor de snoekbaars om te groeien. Normaal leeft de snoekbaars tot hij 12-15 jaar oud is, maar in sommige gevallen zijn ze ouder dan 20 jaar geworden en het record ligt op 24 jaar.

 

De snoekbaars is een van de belangrijkste roofdieren van het meer

De snoekbaars paait in het voorjaar, afhankelijk van de temperatuur die tussen 8-16 graden Celsius moet liggen. Ze paaien in laag water waar de bodem bestaat uit kleine kiezelstenen. Het mannetje graaft een klein gat, door met zijn staart het grind te verwijderen. Ze streven ernaar dat het gat 50 cm in diameter en 5-10 cm diep is. Het beste is als er kleine takjes zijn waar de eitjes aan vast kunnen zitten. De beste plekken zijn vaak beperkt, dus zijn er samenscholingen van veel mannetjes, die proberen de beste plek te vinden om de nieuwe generatie te leggen.

Nadat het gat is gegraven, kondigt het vrouwtje haar komst aan en begint het kuitschieten. Het kuitschieten begint altijd met 20-25 minuten voorspel en dan legt ze haar eieren, die het mannetje zal bevruchten.

Als het vrouwtje klaar is met eieren leggen, heeft ze tot 2 miljoen eieren gelegd. Het kan variëren van 150.000 tot 400.000 eitjes per kilo snoekbaars. Het duurt ongeveer 3-8 dagen voordat de eitjes uitkomen, bij de juiste temperatuur.

 

Waar voedt de snoekbaars zich mee?

Als de snoekbaars aan zijn leven begint, leeft hij in het begin van zijn dooierzak, maar die is al na 2-3 dagen op en daarna zijn de snoekbaarslarven aangewezen op het zelf vinden van voedsel. Lage temperaturen kunnen het moeilijk maken voor de larven om iets eetbaars te vinden en de overlevingskans zal drastisch dalen. Na een paar weken zijn ze zo gegroeid dat ze dafnia en watervlooien kunnen gaan eten. De snoekbaars is een roofvis, dus als hij ongeveer 20 mm is, kan hij kleine pootvisjes als baars, voorns, alver of andere soorten die hij kan doorslikken, als prooi nemen.

Wanneer de snoekbaars 10 cm bereikt, zal hij overwegend vis eten als dieet. De enige uitzondering hierop is de snoekbaars die in brak water leeft. Zij leven van garnalen en vlooien tot ze daar te groot voor worden.

Zoals veel andere roofvissen slikt de snoekbaars zijn prooi in zijn geheel door. Hij kan niets inslikken dat groter is dan 1/3 van zijn lichaamslengte. Zijn dieet in meren bestaat voornamelijk uit baars, voorn, kemphaan en spiering. In rivieren zijn het vooral blankvoorn en spiering. In zout of brak water bestaat het dieet voornamelijk uit haring of sprot.

 

Een actieve jager

De snoekbaars is een pelagische vis die jaagt in het open water van de meren. Hij zoekt ook naar voedsel in de buurt van vegetatie of dicht bij de bodem. Het is een echte jager die de prooi inhaalt wanneer deze begint te ontsnappen. Als hij de prooi heeft gevangen, kan hij die op twee manieren opeten. Als de prooi klein is, slikt hij hem in zijn geheel door, vaak met de staart eerst. Als de prooi wat groter is, zal hij proberen de prooi in het midden van het lichaam te grijpen en dan de vis omdraaien om hem eerst met de kop door te slikken. Vissen met stekels, zoals baars, worden altijd eerst met de kop doorgeslikt, zodat de stekels niet in de keel van de vis blijven steken.

 

s' Nachts actief. De snoekbaars is nu gevonden van licht, dus overdag, zoekt hij naar diepe of donkere delen van het meer.

 

Bron: The Zander

Vertaald door: RoofvisCentrale.nl

Reacties

  • Door Gerrit, 5 februari 2022

    Super leuk stukje, erg informatief.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »